Herintreden of omscholing

 

Na een aantal jaren thuis bij de kinderen begint het weer te kriebelen: je wilt weer aan het werk. Hoe pak je dat goed aan? Ken je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en zorg voor een flinke dosis zelfvertrouwen.

 

Jezelf leren kennen

In de praktijk blijkt het niet altijd even gemakkelijk om in een dergelijke situatie de arbeidsmarkt weer te betreden. Door je 'time-out' heb je een gat in je cv en dat schrikt werkgevers vaak af. Dat is jammer, want een tijd geen betaald werk verrichten, betekent niet dat je je niet hebt ontwikkeld. Het runnen van een huishouden bijvoorbeeld doet een beroep op een heleboel kwaliteiten en vaardigheden, zoals verantwoordelijkheidsgevoel , multitasking, plannen, organiseren en flexibiliteit. Daarnaast kun je op allerlei verschillende manieren actief zijn geweest, bijvoorbeeld in het verenigingsleven of op school. Hoe dan ook, je zult je potentiële werkgever ervan moeten overtuigen dat je voldoende geschikt bent voor de functie. Veel vrouwen die weer aan de slag willen vinden dit eng. Ze twijfelen aan hun eigen kunnen en juist dat gebrek aan zelfvertrouwen kan funest zijn voor je kansen op de arbeidsmarkt. Heb je hier last van, werk dan eerst aan je zelfvertrouwen. Zorg ervoor dat je je geschikt voelt om de arbeidsmarkt te betreden. Dit kun je bewerkstelligen door vakliteratuur te lezen, met anderen te praten over werk gerelateerde onderwerpen en door cursussen te volgen om je kennis op te frissen.

 

Oriënteren op werk

Zorg ervoor dat je je beweegreden(en) om weer te gaan werken goed op een rijtje hebt. Mogelijke beweegreden(en) zijn: geld, bevestiging, gelijkwaardige positie in je huwelijk, intellectuele stimulering, fungeren als rolmodel voor je kinderen en ambitie. Als je dit goed op een rijtje hebt, kun je gerichter op zoek gaan naar een baan die bij je past of eerst een cursus of studie volgen.

 

Wellicht betekent je zoektocht een weg terug vinden naar je oude baan of misschien wil jij je loopbaan wel een hele andere wending geven. Doe dus eerst gedegen onderzoek naar jezelf!

 

Heb je ondersteuning nodig dan kun je hiervoor vaak bij het UWV terecht.