Keuzetips

Hier vind je meer informatie over het kiezen van een studie. Hoe je je goed kunt oriënteren, welke evenementen je kunt bezoeken, en wie je erbij kunnen helpen.

Valkuilen

Te weinig zelfkennis

Studiekeuze heeft niet alleen te maken met de inhoud van opleidingen, maar ook met wie je zelf bent. Door voor jezelf helder te krijgen wie je bent en wat je belangrijk vindt, ontstaan criteria waarmee je een opleiding kunt toetsen.

Te veel of te weinig luisteren naar anderen

Anderen zien soms beter wat bij je past dan jijzelf. Vraag mensen die je goed kennen daarom naar je sterke en zwakke kanten, wat zij bij je vinden passen en waarom. Maar laat je niet sturen. De studie moet jou leuk genoeg lijken om het tot een succes te kunnen maken.

Het niet goed weten en daarom een brede studie kiezen

Als je niet goed weet wat je wilt, kun je met een brede studie toch nog in de problemen komen. Bij elke studie moet je na verloop van tijd keuzes maken. Een opleiding doen die je eigenlijk niet zo interessant vindt, geeft niet voldoende motivatie om hem ook met succes af te ronden.

De perfecte studie willen

Een perfecte studie bestaat niet. Aan alle keuzes zijn voor- en nadelen verbonden. Houd je bij je keuze ook niet teveel bezig met de toekomst. Je moet wel weten wat je met de studie kunt worden en hoe de perspectieven zijn, maar kunt nooit weten of je het over twintig jaar nog steeds interessant vindt.

Je keuze baseren op extrinsieke factoren

Als je je bij de keuze voornamelijk laat leiden door argumenten als beroepsperspectieven, familietraditie, het geld dat je kunt verdienen en status, dan kan het een lange reis worden naar je diploma. Houd met deze factoren rekening als ze voor jou belangrijk zijn, maar zorg er vooral voor dat de studie je interesseert.

Te snel een beslissing nemen

Als je een keuze hebt gemaakt, dan is het goed om nog even te controleren of je verwachtingen kloppen. Bekijk daarom de studiegids (met alle vakken) of loop een dagje mee met een student.

In de buurt blijven

Probeer niet alleen in je eigen omgeving te zoeken naar een interessante opleiding. Een opleiding aan de andere kant van het land kan misschien fantastisch aansluiten op jouw interesses.

Uitstelgedrag

Als je niet weet wat je wilt, is het verleidelijk om het keuzemoment steeds voor je uit te schuiven. Dit is niet goed, want je moet op een gegeven moment toch een keuze maken.

Haastige spoed

Om van ‘het gezeur’ af te zijn, schrijf je je maar snel in voor een opleiding die je ‘wel leuk’ lijkt. Maar haastige spoed is zelden goed. Een goede keuze maken kost tijd.

Tips

  1. Begin op tijd. Bezoek voorlichtingen, lees brochures, spreek met vrienden en ouders, en kijk op internet.
  2. Volg een studiekeuzetest bij je decaan of via internet. Daaruit komen je interesses vaak goed naar voren.
  3. Zet je sterke en zwakke punten op een rij en vergelijk die met de gewenste eigenschappen die hier bij elke studie staan.
  4. Oriënteer je breed; er zijn meer leuke opleidingen dan je misschien denkt. Ga na of je geschikt bent voor een wetenschappelijke opleiding (wo) of voor een beroepsopleiding (hbo). Dat je op het vwo zit, betekent niet automatisch dat je ook naar het wo moet doorstromen.
  5. Vergelijk studies. Wat zijn de verschillen tussen Economie en Bedrijfskunde? En in hoeverre is Technische natuurkunde in Groningen anders dan in Delft?
  6. Vergelijk steden. Je woont er circa vier jaar, dus het is belangrijk dat je je er thuis voelt.
  7. Praat met studenten of pas afgestudeerden. Zij weten veel en vinden het vaak leuk om over hun studie te vertellen. En spreekt het beroepsperspectief je aan?
  8. Schakel je gevoel niet uit en kies wat je echt interesseert. Het gebrek aan motivatie gaat je anders opbreken.
  9. Dringt de tijd en nog geen keuze gemaakt? Je kunt ook eerst een jaar werken of in het buitenland reizen.