Gezondheidsproblemen onder studenten

Studeren, het zou de mooiste tijd van je leven moeten zijn. Voor veel studenten is de studententijd echter een periode van slechte gewoontes die gezondheidsproblemen opleveren waar je de rest van je leven last van kan hebben.

Hieronder behandelen wij de meest voorkomende problemen en wat jij zelf kan doen om jezelf hiertegen te wapenen.

 

Welke gezondheidsproblemen spelen er onder studenten?

 

Fysieke problemen

Overgewicht en slechte conditie

Fysieke problemen zijn de problemen met je lichaam. Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij fysieke problemen is overgewicht en een slechtere conditie. Dit zijn twee problemen die zeer prominent zijn onder studenten als gevolg van het studentenleven. Er is een grote kans dat jij als student voor het eerst op jezelf gaat wonen. Dit zorgt er ook voor dat je voor het eerst voor jezelf moet koken. Vaak wordt er dan toch iets gekookt wat lekker is en wat niet altijd even gezond is. De verhuizing daarnaast betekent voor veel studenten het opzeggen van het lidmaatschap bij de sportclub.

 

Overmatig drankgebruik

Een tweede probleem die een impact heeft op de lichamen van veel studenten is overmatig drankgebruik. Studenten gaan over het algemeen het vaakste uit van alle bevolkingsgroepen en een klein aandeel zal tijdens het uitgaan een spa rood nemen. De gevolgen van overmatig alcoholgebruik kunnen worden opgedeeld in korte termijn gevolgen en lange termijn gevolgen.

 

Korte termijn:

  • Een kater: De bekendste symptomen van een kater zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en afwezigheid. Een kater geeft je niet alleen een beroerd gevoel het zorgt er ook voor dat je deze dag minder goed functioneert. Dit heeft gevolgen voor je prestaties op werk en studie.
  • Spijt: Wanneer je teveel drinkt ben je minder geremd en zal je vaak dingen doen die je niet zou doen wanneer je nuchter bent. Spijt kan schaamte veroorzaken wat je een onzeker gevoel kan geven over jezelf.

Lange termijn:

  • Hart, vaat en lever problemen: Alcohol is vergif voor ons lichaam. Wanneer je langere periode overmatig alcohol consumeert geef je jouw lichaam geen tijd om te herstellen waardoor jij lange termijn problemen creëert voor jouw lichaam.
  • Depressie en een negatief zelfbeeld: Problemen met onzekerheid en tegenvallende studieprestaties zijn factoren die ons zelfbeeld negatief beïnvloeden. Dit kan op de lange termijn een oorzaak zijn voor depressie en andere mentale klachten.
  • Spijt: De meeste acties onder de invloed van drank waar je spijt van zal hebben zullen alleen korte termijn gevolgen hebben. Een onbedachte actie van een dronken avond kan echter ook lange termijn gevolgen hebben. Een van de meest voorkomende voorbeelden hiervan is een SOA na onbeschermde seks.

 

Roken en experimenteren met drugs

Drankgebruik is niet het enige probleem dat speelt onder studenten die veel uitgaan. Daarnaast zijn ook roken en drugsgebruik gewoontes die vaak ontstaan tijdens de studententijd. Veel studenten zien deze tijd van hun leven als een goede periode om te experimenteren met deze middelen en voor velen levert het ook geen lange termijn problemen op. Toch moet de kans op verslavingen niet worden onderschat. Volgens verschillende onderzoeken is roken bijvoorbeeld meer verslavend dan bekende drugs als cocaïne en methamfetamine(meth).

 

Lange termijn gevolgen

Voor veel studenten lossen deze problemen zich na de studietijd op als zij een gezonder en evenwichtiger leven gaan lijden na hun studie. Echter geldt dit niet voor iedereen. Zoals hierboven al genoemd houden veel studenten een nicotineverslaving over aan hun studententijd en een overmatige alcoholconsumptie kan ook voor een verslaving zorgen. Overgewicht kan daarnaast omslaan in diabetes waar je de rest van je leven last van zult hebben. Daarnaast zijn er ook gevolgen waar je pas op latere leeftijd last van krijgt. Zo verhogen alcohol en tabaksconsumptie je kans op verschillende hart, vaat en longziektes.

 

Mentale problemen

Studiedruk

Mentale problemen zijn vaak minder direct zichtbaar of herkenbaar. Toch zijn mentale problemen een groot gezondheidsrisico onder studenten. De grootste oorzaak van mentale problemen is studiedruk. Druk om te presteren van omgeving, maar ook zeker vanuit de student zelf zorgt er voor dat studenten veel en vaak ook teveel druk op zichzelf leggen. Deze druk zorgt voor stress en andere klachten die je prestaties negatief beïnvloeden. Een aantal voorbeelden van deze klachten zijn futloosheid, hoofdpijn, niet helder nadenken, gespannen zijn, slaapproblemen, angst, depressie, over emotionele reacties, piekeren en vermoeidheid. Daarnaast zorgt deze druk ook voor een toename in het gebruik van middelen die op korte termijn concentratie verhogen zoals amfetaminen en Ritalin.

 

Eenzaamheid

Prestatiedruk is echter niet het enige probleem dat mentale klachten veroorzaakt bij studenten. Eenzaamheid is ook een zeer groot probleem onder studenten in Nederland.  De klachten van eenzaamheid zijn vergelijkbaar aan die van stress en de twee problemen hebben vaak ook een versterkend effect op elkaar. Zo kan je studiestress ervoor zorgen dat jij vrienden verwaarloost wat eenzaamheid als gevolg heeft, maar kunnen de gevolgen van eenzaamheid ook je studiestress erger maken.

 

Lange termijn gevolgen

Veel studenten blijven zaken als studiestress voor zich uitschuiven en pakken het niet goed aan. Stress verdwijnt echter niet direct nadat een deadline is gehaald. Veel studenten die stressklachten hebben zullen juist al snel gaan stressen over de volgende deadline. Nu kan je denken dat het even een paar jaar doorzetten is en dan zit het er op. Dit is echter ook niet waar. Na je studie komt de stress van het vinden van een baan. hierna opgevolgd door de stress van jezelf bewijzen op je werk en promotie maken. Kortom stress verdwijnt niet zomaar. Een persoon die stressklachten heeft weet altijd wel een nieuw probleem te vinden om zichzelf druk over te maken.

 

Problemen met levensstijl

Negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen

Het studentenleven kan lange termijn impact hebben op mensen. Zo kunnen stress over prestaties en een slechte gezondheid je zelfbeeld en zelfvertrouwen zeer negatief beïnvloeden. Er wordt vaak een ideaalbeeld geschetst van wat we moeten bereiken, hoe we ons moeten gedragen en hoe we eruit moeten zien.

Dit wordt versterkt door social media die een vertekend beeld geven van de mensen in onze omgeving waardoor jij het idee kan krijgen dat jij de enige bent die niet leeft zoals het “hoort”.Teveel aandacht besteden aan het nastreven van een onhaalbaar ideaalbeeld heeft zowel mentale als fysieke risico’s. Het levert veel stress op en onnatuurlijke verwachtingen van je lichaam kunnen er voor zorgen dat jij acties onderneemt die schadelijk zijn voor je gezondheid.

 

Financieel risico

Aan het leven van een student zit ook een financieel risico. Als student stort DUO maandelijks een leuk bedrag op je rekening. Dit bedrag is bedoeld voor je studie en belangrijkste behoeften, maar er is geen controle op waar jij dit bedrag aan uit geeft. Dit klinkt natuurlijk heel erg makkelijk geld verdienen. De DUO lening is dan ook een lening zonder rente waar je jaren over mag doen om terug te betalen en wordt ook nog eens (gedeeltelijk) weg gescholden als je niet genoeg verdient. Er zit echter ook een keerzijde aan. Een schuld blijft een schuld of je 0% rente hebt of 10% rente. Je moet het toch terugbetalen waardoor je maandelijkse besteedbaar inkomen lager zal zijn dan normaal.

Daarnaast zorgt het gemak waarmee de DUO lening zijn maandelijkse bedrag steeds hoger gemaakt kan worden ervoor dat dat jij de waarde van geld uit het oog verliest. Waarom zou je als student 2 dagen per week gaan werken als je ook gewoon je DUO lening omhoog kan zetten naar €1000,- in de maand. Dit gemak zorgt er voor dat studenten onnodig geld uitgeven en bijlenen. 

 

Hoe pak je gezondheidsproblemen aan?

Zoals je net hebt gelezen spelen er heel wat problemen onder studenten in Nederland. Nu zullen deze niet allemaal relevant zijn voor jou. Toch is het altijd goed om jezelf in te lezen in deze problemen mocht jij of iemand in je omgeving hier mee te maken krijgt.

 

Fysieke problemen voorkomen

Om overgewicht te voorkomen is meer sporten en gezond eten belangrijk. Je kan als initiatief jezelf aanmelden bij een sportschool in je stad. Het nadeel van de sportschool is echter dat je niet verplicht bent te gaan. Meld je daarom ook zeker aan voor groepslessen en/of ga de uitdaging aan met een vriend of vriendin zodat jullie elkaar kunnen uitdagen. Hierdoor heb je altijd een stok achter de deur om te moeten gaan sporten.

 

Gezonder eten

Veel mensen proberen eerst minder te gaan eten. Het probleem met minder eten is dat je ook minder energie zal hebben om actief te zijn. Daarom is het belangrijker om bewuster te kiezen wat je eet. Zo kan je bijvoorbeeld een week lang je calorieën tellen om te zien wat je allemaal eet dat slecht voor je is. Deze realisatie kan je helpen met het kiezen voor gezondere alternatieven.

 

Drankgebruik minderen

Begin met minder alcohol in huis te halen. Als er altijd een krat bier/fles wijn in huis aanwezig is pak je er makkelijker naar. Een tweede stap die je kan zetten is drinken beperken tot 2 of 3 dagen. Drink bijvoorbeeld alleen in het weekend en vrijdag of alleen de dagen dat je uitgaat.

 

Stoppen met roken

Stoppen met roken is geen makkelijke opgave. Zoals eerder genoemd is nicotine een van de meest verslavende stoffen voor ons lichaam. Daarom zal de vraag naar nicotine van je lichaam je al snel een terugval geven als je zonder hulpmiddelen wilt stoppen.

Het is daarom goed om te weten dat er veel hulpmiddelen zijn om te stoppen met roken en deze vanaf 2020 volledig vergoed worden. Zo is de kans op stoppen voor mensen die hulp inschakelen van hun huisarts vier keer groter. Neem eens een kijkje op ikkanstoppen.nl om te zien welke hulp je allemaal kan krijgen.

 

Het voorkomen van SOA’s en andere gevolgen van onveilige seks

De meeste SOA’s onder studenten worden verspreid door onveilige seks. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is simpel en effectief. Gebruik altijd een condoom. Zorg dat er een condoom op een vaste plek in je portemonnee zit zodat je altijd weet waar hij is en je hem ook kan vinden als je veel hebt gedronken. Zorg wel dat je deze condoom minstens een keer per maand vervangt. Wanneer een condoom langer in je portemonnee zit kan dit de kwaliteit verslechteren waardoor hij niet meer effectief is.

 

Het voorkomen van mentale problemen

Stress voorkomen en aanpakken

Jezelf druk maken creëert stress. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van een burn-out. Om jezelf echt minder druk te gaan maken is het belangrijk dat je tijd vrij gaat maken voor dingen die je belangrijk vindt. De beste manier om dit op te lossen is meer structuur in je dagen creëren en tijd te maken om zaken die stress veroorzaken aan te pakken.

 

Eenzaamheid aanpakken

Wanneer je jezelf eenzaam voelt, last hebt van depressieve klachten of je jezelf in een sociaal isolement bevindt, is het verstandig om hulp te zoeken. Bezoek je huisarts en maak deze problemen bespreekbaar. Een arts helpt je graag met het vinden van de juiste oplossing.

Ook kun je bij MINDblue meer informatie vinden over depressie en eenzaamheid. Op hun website vind je tips en kun je in contact komen met hulpverleners met wie je kunt praten over je gevoelens.

Heb je direct hulp nodig? Neem contact op met de landelijke hulplijn 113 via het telefoonnummer 0900-0113 of bezoek de website en chat anoniem en vertrouwelijk direct met een hulpverlener. Dit kan 24/7, dag en nacht.

 

Het voorkomen van problemen met je levensstijl

Zelfbeeld en zelfvertrouwen verbeteren

Zoals hierboven benoemt kan een negatief zelfbeeld veroorzaakt worden door onrealistische verwachtingen van jezelf. Dit kan zijn omdat jij een verkeerd beeld hebt van je prestaties, gedrag of uiterlijk. Het is allereerst belangrijk dat je hierbij relativeert waarom je bepaalde verwachtingen hebt. Wil jij iets bereiken voor jezelf, omdat iemand anders het bereikt heeft of omdat je voelt dat het zo hoort.

Social media zijn de oorzaak voor veel mensen om een negatief zelfbeeld te creëren van zichzelf. Het is altijd belangrijk om te onthouden dat de meeste mensen alleen successen delen op social media. Alle “perfecte” levens die jij ziet op Facebook, Instagram en andere media zijn overdreven en mooier gemaakt dan de realiteit. Houd daarom voor jouw zelfbeeld niet vast aan wat jij van mensen online ziet. Zoek het in jezelf en de mensen in je directe omgeving die je vertrouwd.

Niet alleen anderen hebben een negatieve invloed op ons zelfbeeld. Onze hersenen hebben hier ook een groot aandeel in. Wij onthouden negatieve gebeurtenissen veel langer dat positieve gebeurtenissen. Daarom is het belangrijk om vaker stil te staan bij wat er allemaal goed gaat in je leven. Neem eens wat vaker een momentje voor jezelf en zet op een rijtje waar je de laatste tijd allemaal gelukkig van wordt, welke prestaties je trots op bent en wat je allemaal bereikt hebt.

 

Slimmer omgaan met geld

Geld lenen bij DUO is makkelijk en snel geregeld. Binnen 5 minuten leen je €1000,- per maand. Zoals eerder genoemd is er geen controle of jij jouw DUO lening echt uitgeeft aan dingen die jij nodig hebt voor je studie. Veel studenten lenen daarom ook geld voor zaken als vakanties, een nieuwe telefoon of geven het geld van hun DUO lening uit tijdens het uitgaan.

 

Wil je jouw studieschuld beperken? Maak dan een overzicht van welke kosten jij maakt die nodig zijn voor je studie. Leen alleen het bedrag wat je hiervoor nodig hebt en ga werken voor je overige uitgaven. Wil je op vakantie met je vrienden? Ga extra shifts werken in plaats van je lening omhoog te zetten. Doordat je werkt voor de leuke dingen krijg je een beter realisatie wat de waarde van geld is.