Stap 1

 

Wie ben je en wat maakt jou uniek?

 

Om er achter te komen wie je bent en wat jou "uniek" maakt ga je jezelf tegen het licht houden door middel van testen. Wanneer je de diverse testen doet denk dan aan zaken die bij je passen en richt je in deze fase nog niet op zaken als veel geld verdienen, status of aanzien verwerven. Die aspecten komen later aan de beurt of indien je hiervoor kiest bij het onderdeel drijfveren.

 

We raden je aan meer over jezelf te weten te komen aan de hand van competenties. Waarom?

 

Competenties zijn verzamelnamen voor leerbare vaardigheden en kennis, een stukje aangeboren persoonlijkheid en intelligentie en tot slot drijfveren. Sommige competenties zijn dus leerbaar en andere competenties heb je al van nature. Er bestaan verschillende competentielijsten.

 

Bij bedrijven doen ze aan competentiemanagement en bij een sollicitatie wordt er straks naar je competenties gevraagd. Het is eigenlijk niet anders als je straks voor een studie wilt kiezen. De competenties die het werkveld van je vraagt moeten worden behaald binnen de opleiding die hiervoor opleidt. Het is dus goed om te kijken wat je competenties nu zijn zodat je ook weet hoe je matched op de competenties die je moet behalen binnen de studie straks.

 

Over competenties en beroepsinteresses valt simpelweg te zeggen dat mensen vaak (maar niet altijd) dingen (willen) doen waarin ze goed zijn. Immers, als je werk doet dat goed past bij jouw competenties, is de kans op wederzijdse tevredenheid vanzelfsprekend groter dan wanneer sprake is van een mismatch. Voor de ontwikkelbaarheid van competenties geldt dat wanneer iemand een competentie echt wil ontwikkelen en daar doelgericht aan werkt, bij voorkeur met een plan en/of een coach, dan zijn sommige in hoge mate ontwikkelbaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld intelligentiefactoren.

 

Competenties geven aan waar iemand goed in is en bestaan uit één of meerdere onderdelen: vaardigheden, kennis, drijfveren, persoonlijkheid en capaciteiten

 

  • Vaardigheden. Dit zijn activiteiten waar je goed in bent en zijn doorgaans leerbaar.
  • Kennisniveau. Dit zegt over wat je weet (bijvoorbeeld opleiding en taal) en is in principe ook aan te leren.
  • Capaciteiten. Ten slotte bezit je bepaalde aangeboren capaciteiten die niet leerbaar zijn.
  • Drijfveren. Deze zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden ten opzichte van werk of studie. Drijfveren kunnen deels wijzigen als gevolg van leeftijd, werkervaring.
  • Karakter of persoonlijkheid. Dit zegt iets over wie je bent en is constant.

Hieronder vind je een aantal testen die je kunt maken om in kaart te brengen hoe je op de diverse competenties scoort:

 

 Vaardigheden

  • Vaardighedentest
  • Competentietest
  • Korte competentietest

 Kennis en Capaciteiten

  • IQ test of Cultuurarme intelligentietest
  • Korte IQ test

Drijfveren

  • Professionele werkwaardentest

Karakter of persoonlijkheid

  • Professionele Persoonlijkheidstest

Ga naar test123 om de testen verder te bekijken en eventueel te maken. Sommige testen zijn gratis. 

 

Aanvullend zou je kunnen overwegen om een (gratis) leerstijlentest te doen. Hiermee krijg je wat meer zicht op hoe je graag leert/ wat het beste bij je past.

Wij zijn van mening dat de gratis testen van prima kwaliteit zijn en leveren goede input in de puzzel die je moet gaan leggen. Indien je de middelen hebt raden we toch aan om de professionele testen en de bijbehorende rapporten te benutten. Na het maken van een test krijg je een rapport dat is voorzien van heldere grafieken en relevante teksten. Heb je moeite met de interpretatie of wil je gewoon graag met een deskundige overleggen dan hebben we via deze site een prima aanbod, zie studiekeuzebegeleiding