Stap 3

 

Je bent nu aangekomen bij stap 3 en dat betekent dat je waarschijnlijk al aan een bepaalde richting zit te denken. De kennis over jezelf gaan we nu uitbreiden met de kennis over het hogeronderwijs (voor diegene die hier nog niet naar gekeken hebben).

 

Een aantal zaken zijn belangrijk om te weten omdat ze van invloed zullen zijn op je uiteindelijke keuze.

  1. We beginnen om de grootste verschillen tussen het HBO en de Universiteit tegen elkaar af te zetten. Klik hiervoor op de volgende link.
  2. Daarnaast hebben we nog een aantal tips en valkuilen voor je op een rij gezet. Deze kun je vinden via deze link.

Dan gaan we nu richting een passende studie aan de hand van de verschillende puzzelstukjes:

  1. Je kennis van het onderwijslandschap
  2. Je competenties
  3. Je drijfveren
  4. Je mogelijkheden (op dit moment)
  5. Eventuele functiebeperkingen (bijvoorbeeld: dyslexie, ADHD of een rolstoel)

Nu is het van belang om te bepalen welke eisen jij aan een opleiding stelt, o.a. wat betreft inhoud, niveau, loopbaanmogelijkheden en locatie/studentenstad.

Je gaat nu informatie verzamelen, maar je trekt nog geen conclusie. Probeer  je hierbij voor te stellen hoe het is om die opleiding te doen. Het is mooi als je iemand kunt vinden en spreken die zo’n opleiding doet of gedaan heeft, maar het kan ook al veel helpen om je ouders/verzorgers naar hun opleidingskeuze te vragen. De volgende bronnen kunnen je helpen:
  • Studentvoorlichters van Universiteiten en/of Hogescholen
  •  Voorlichtingsevenementen                  
  • Interessante websites zoals:

          * Studie-cijfers

          * NSE (Nationale studenttevredenheidsenquête)

          * De diverse websites van de Universiteiten en Hogescholen

 

In het geval je een functiebeperking hebt is het van belang om ook hier naar te kijken bij de keuze voor een opleiding. De manier hoe opleidingen omgaan met een handicap verschilt en het is dus de moeite waard om hier kritisch naar te kijken en te vragen. Wellicht overweeg je om een onderwijsaanbieder te kiezen die je de mogelijkheid biedt om vanuit huis te studeren

In deze fase verdiep je je in de opleiding(en), zodat je deze met elkaar kunt vergelijken. Je leest studiegidsen en bezoekt opendagen en andere voorlichtingsevenementen. Soms is de mogelijkheid er om een dag mee te draaien als student. Hier kun je onderzoeken of jouw beeld van bepaalde opleidingen klopt met de dagelijkse praktijk. Het is handig om vooraf een aantal vragen te bedenken. Wat wil je weten over de studie? Deze vragen kun je dan ter plekke stellen aan studieadviseurs en/of studenten.        
Het moment van je beslissing

Na het verkennen en vergelijken van opleidingen is het nu tijd om een besluit te nemen. Dit is vaak geen kwestie van “even” de knoop doorhakken. Er is vast een opleiding die je echt interesseert, maar dat wil niet zeggen dat je geen twijfels meer hebt. De vraag blijft: vind je deze opleiding leuk genoeg om je er minimaal een aantal jaren mee bezig te houden? Als je blijft twijfelen, is het misschien verstandig om weer terug te gaan in je stappenproces.

Wat als je er echt niet uit komt!

Als het je niet gelukt is om een leuke opleiding te vinden, dan kun je overwegen om je studiekeuze uit te stellen. Neem bijvoorbeeld een tussenjaar?  Uit onderzoek blijkt namelijk dat twijfel over studiekeuze een van de belangrijkste voorspellers is van studie-uitval in het hoger onderwijs.

Een jaar werken levert nieuwe inzichten op. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden en er wordt meestal een stevig beroep gedaan op je zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Reizen verruimt je horizon in letterlijke zin. Je leert vaak een vreemde taal goed te spreken en ondervindt culturele verschillen. Na een jaar reizen gaat het kiezen van een studie meestal eenvoudiger. Maar ook dan geldt dat je nog steeds zelf een keuze moet maken en dat je je hierin goed dient te verdiepen.