Stap 2

Richting kiezen of er even tussen uit!

 

Om tot de juiste baan/studie te komen is een volgende tussenstap nodig. Je gaat nu eerst op zoek naar de juiste (studie)richting.

 

Het ideale plaatje voor de meesten is later een baan te krijgen waar alles wat je belangrijk vindt aanwezig is. Dit is echter voor maar weinigen weggelegd.

 

Daarbij verandert de wereld om ons heen en jij daarbij. Wellicht nog niet goed voor te stellen maar wellicht loop je over een aantal jaren wel achter de kinderwagen, sta je tot diep in de nacht een huilend kind te troosten en luiers te verschonen en ben je opeens blij dat je een 9 tot 5 baan hebt. Wie zal het zeggen...

 

Zolang je in de juiste richting zit is er veel mogelijk!

 

We raden je nu aan, met alles wat je nu over jezelf hebt geleerd, om een studiekeuzetest te maken.

 

Een studiekeuzetest is er vaak op gericht om je 'warm' te maken voor een specifieke studie of opleiding. Het zijn vaak opleidingen die een studiekeuze test aanbieden, dus de uitslag is vaak gekleurd. Een goede studiekeuzetest kijkt vooral ook naar wie je bent, wat je wilt en kunt (kortom: je competenties).

 

Voor een gratis test klik hier en voor een professionele test klik hier (aanrader)

 

Bij deze gratis en korte studiekeuzetest wordt gekeken naar wat voor soort beroepen bij je persoonlijkheid passen en welke studies daarop aansluiten (een concrete richting!). Bij een studiekeuze is het van belang dat je een beroepsperspectief voor ogen hebt dat bij je persoonlijkheid past. Hoe beter deze 'fit', hoe leuker je over het algemeen je studie en later je werk zult vinden.

 

Ook hier geldt dat de gratis test van prima kwaliteit is en levert goede input in de puzzel die je moet gaan leggen. Indien je de middelen hebt raden we aan om de proffesionele test en het bijbehorende rapport te benutten. Na het maken van een test krijg je een rapport dat is voorzien van heldere grafieken en relevante teksten zodat je het kunt begrijpen zonder hulp van een adviseur. 

 

Wat als je er echt niet uit komt!

 

ls het je niet gelukt om een leuke opleiding te vinden, kun je overwegen om je studiekeuze uit te stellen. Een jaar werken levert nieuwe inzichten op. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden en er wordt meestal een stevig beroep gedaan op je zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Reizen verruimt je horizon in letterlijke zin. Je leert vaak een vreemde taal goed te spreken en ondervindt culturele verschillen. Na een jaar reizen gaat het kiezen van een studie meestal eenvoudiger. Maar ook dan geldt dat je nog steeds zelf een keuze moet maken en dat je je hierin goed dient te verdiepen.